In de periode van 12 oktober tot 26 oktober is vanuit moslimpeil een enquête uitgezet onder moslims over de Nederlandse berichtgeving en standpunten ten aanzien van de situatie in Palestina en Israël. Hier lees je de belangrijkste uitkomsten.
Nederlandse moslims ervaren de mediaberichtgeving over de recente ontwikkelingen in Israël en Palestina als partijdig in het voordeel van Israël (stelling 1, 2 en 3). Nederlandse moslims ervaren hierin vrijwel geen verbetering ten opzichte van eerdere jaren (stelling 4). Respondenten herkennen zich totaal niet in de steunbetuiging van Nederlandse kabinetsleden aan Israël (stelling 5). Nederland draagt met haar steunbetuigingen volgens respondenten juist bij aan het onrecht en geweld (stelling 15). Het standpunt van politieke partijen is voor respondenten belangrijk voor de stemkeuze bij de aanstaande politieke verkiezingen (stelling 26).
Gebrek aan nuance en achtergrond
Respondenten zien Israël als hoofdverantwoordelijk voor de recente geweldsuitbarsting, niet Hamas (stelling 6 en 7). Het geweld tegen onschuldige burgers wordt ten alle tijden afgekeurd door respondenten (stelling 8). De overname van een Israëlische legerbasis door Palestijnen, wordt gezien als een legitieme daad van verzet (stelling 9). Het ‘recht op zelfverdediging’ en ‘vergeldingsacties’ vanuit Israel tegen geweld van Palestijnen wordt niet onderschreven (stelling 10). Dit omdat deze termen volgens respondenten misbruikt worden door media en politiek om terreurdaden van Israël goed te praten (stelling 12). Het recht op verzet van Palestijnen tegen het onrecht van Israël, wordt wel onderschreven (stelling 11). In berichtgeving zou voor het begrip veel meer historische context van het conflict geboden moeten worden, zoals over de Nakba (stelling 19/20) en de Balfour-verklaring (stelling 23/24). Met de stichting van Israël in 1948 is Palestina onterecht geslachtofferd voor de Europese schuld aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog (stelling 22).
Misleidende frames en woordkeuzes
Respondenten vinden “joden vs. moslims” een vals frame voor het ‘conflict’ tussen Israël en Palestina (stelling 13). Zij geloven dat moslims, christenen en joden goed in vrede samen kunnen leven (stelling 21). De boodschap van al hun profeten is er één van vrede en rechtvaardigheid (stelling 25). Zionisten misbruiken de joodse religie voor machtsgewin (stelling 18). Mensenrechtenschendingen van Israël geven moslims niet het recht om joden te discrimineren (stelling 16). Kritiek op Israël en antisemitisme zijn niet hetzelfde (stelling 14). Joden en christenen die zich uitspreken tegen Israël zouden meer podium moeten krijgen (stelling 17).
Gedeelde ervaringen in de open velden:
“Demonstraties voor Palestina worden geframed als demonstraties voor terreur en Jodenhaat. In Frankrijk, Duitsland en Australië werden demonstraties voor Palestina zelfs verboden. Zo worden de stemmen voor rechtvaardigheid in Palestina monddood gemaakt.”
“Een internationale dag van solidariteit met Gaza wordt door Reuters, Parool, AD en CJO vertaald als wereldwijde oproep aan moslims om joden te vermoorden.”
“Er is amper aandacht voor de dodelijke aanslag op een 6-jarig Palestijns jongetje en zijn moeder in de VS door een joodse man. Stel die man was een moslim en die moeder en haar zoon waren joods, zou het dan dezelfde aandacht hebben gekregen denk je? Eerlijk?”
“Het zogenaamde ‘recht op zelfverdediging’ van Israël weegt zwaarder, dan het recht op verzet van Palestijnen.”
“Social media, zoals Instagram en YouTube, onderdrukken het bereik of verwijderen zelf Pro-Palestina berichten #FreePalestina”
“Israël ‘voert doelgerichte operaties uit’ en Hamas ‘moordt’. Palestijnen ‘komen om’ en Israëliërs ‘worden vermoord’.”
“Israëlische slachtoffers krijgen een gezicht, familie en verhaal, de Palestijnse slachtoffers zijn een levenloos nummer in een betwijfelde statistiek.”
“De stichting van Israël ging gepaard met de Nakba: de massamoorden en verdrijving van tweederde van de Palestijnse bevolking. Het dehumaniseren duurt al 75 jaar voort met kolonisatie, bezetting, apartheid en bloedvergieten. Zodra je hierover begint, ‘praat je goed wat Hamas heeft gedaan’. Mensenrechtenorganisaties zeggen hetzelfde, maar worden niet gehoord of weggezet.”
Achtergrondinformatie van het onderzoek:
In de periode van 12 oktober tot 26 oktober is vanuit moslimpeil een enquête uitgezet onder moslims over de Nederlandse berichtgeving en standpunten ten aanzien van de situatie in Palestina en Israël. 712 personen, divers in afkomst, leeftijd, woonplaats en opleiding hebben op de enquête gereageerd. De enquête bestond uit 26 stellingen en een open veld voor opmerkingen/ervaringen. De enquête was bedoeld om relevante emoties en ervaringen binnen de achterbannen van diverse moskeekoepels en moslimstudentenverenigingen te peilen. De enquête uitkomsten hebben moslimorganisaties ondersteunt in hun communicatie met media over de ontwikkelingen in Palestina en de berichtgeving hierover.